Yaşam kalitesini artırmaya yönelik ameliyat



Kanseri almak için yapılan ­lardan sonra görünümü ya da işlev­leri yeniden eski haline getirme ko­nusunda da önemli gelişmeler kay­dedilmiştir. Örneğin memesi alınan birçok kadında artık deri altındaki kasın gerisine yapay bir yer­leştirmek ya da sırt veya alt karın duvarındaki kas ve yağ dokuları () kullanılarak ‘yeni bir ’ oluşturmak için yapılabil­mektedir. Sonuçlar mükemmel ol­masa da, genellikle büyük ölçüde tatmin edicidir. Anlaşılabilir neden­lerden ötürü memesiz ı güç bulan kadınlar açısından bu işlemler çok önemli destek sağla­yabilmektedir.Bu tür yeniden yapılandırıcı () işlemler genellikle bu alanda son derece uzmanlaşmış cer­rahlar tarafından yapılır ve kimi za­man estetik cerrahlar devreye girer. Estetik cerrahlar kanserli bazı hastaların tedavisine katkıda bulu­nurken ağız, boğaz ve yakındaki ya­pıları tutan kansere yönelik büyük ameliyatlardan sonra görünüm ve işlevlerin geri kazandırılmasında da son derece önemli bir rol oynar. Ba­zı rekonstrüktif işlemler çıkar­tılırken uygulanır ve estetik , ü çıkaran cerrahla birlikte çalı­şır. Bir kısmı ise ilk ameliyattan son­ra yapılır.
Rekonstrüktif cerrahilerde kulla­nılan yapay materyellere “” adı verilir. Uzuvlarında (ekstremitelerinde) kemik sarkomu gelişen bazı hastalarda kütle çıkarıldıktan sonra yerine kemik yerleştirilebilmekte, böylece uzvun kesilmesi (ampütasyon) önlenmektedir.
cerrahi
Belirtileri gidermeye yönelik ameli­yatlar da yapılmaktadır. Kimi zaman bu işlemler, kanseri yok etmeye yö­nelik diğer tedavilerle birlikte kulla­nılır.
Bir kütlenin yol açtığı tıkanıklığı gidermek için tüpler (ya da ) yerleştirilebilir. Özofagus () kanseri bulunan hasta­larda bu işlem sıkça uygulanmakta­dır. Karın içindeki tıkanıklıklar kimi zaman köprüleme (baypas) ameliyatlarıyla giderilir. Metastatik tü­mörler nedeniyle kırılan ya da önemli ölçüde zayıflayan kemiklere metal protezler yerleştirilebilir. Böy­lelikle kemik sağlamlığını yeniden kazanır ve hasta uzvunu normal ya da normale yakın şekilde kullanabi­lir. Kimi zaman özofagusu ya da ak­ciğerdeki ana hava geçitlerinden (bronşlar) birini tıkayan tümörlerde delik açmak için lazere başvurulabilir. Gırtlağı ya da larinksi tıkayarak soluma güçlüğüne neden olan tü­mörlerde trakeostomi gerekebilir.
Bazı tümörler omuriliğe bası ya­parak kaslara ulaşan sinirlere zarar verir ve böylelikle bacakta güçsüzlü­ğe yol açar. Bazen ün bir beyinsinir ı ya da ortopedi cer­rahı tarafından kısmen de olsa çı­karılmasıyla bu sorun giderilebilir. ve prostat kanseri hastaları­nın bazıları yumurtalıklarının ya da testislerinin çıkartılmasından yarar görebilir; bu işlemlerin birincisine , ikincisine ise orşidektomi adı verilmektedir. Bu kanserler sıklıkla hormonal etkilere duyarlı ol­duklarından, bu hormonların kay­naklarının alınması, tümörde uzun süre devam eden belirgin bir küçül­me sağlayabilir. Son olarak, kimi za­man kütlelerdeki kanamaları kontrol altına almak amacıyla da cerrahi iş­lemler gerçekleştirilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top