Damar sertliği ve tedavisi

Damar sertliği ve tedavisi


Normal zamanlarda esnek durumdadır. Atardamarların bu esnek halini kaybedip kalınlaşmasına Halk arasında Damar Sertliği tıp dilinde ise Ateroskleroz denir.
Atardamar dokusunun 3 adet tabakası bulunmaktadır.Bazen bu tabakalar hasar görebilir ve alınan yağlı gıdaların oluşturduğu kolestrol bu damarların yıpranan yerlerini doldurur ve damar tıkanıklığı hastalığı ortaya çıkar .
Damar Sertliği hastalığı sadece atardamarlarda değil vücuttaki bütün damarlarda görülebilir ( beyin damarları,böbrek damarları, kalp damarları vb.)

Kalp atışını sağlayan kasların adı Miyokard denen kas tabakasıdır. Miyokard ın beslenmesini sağlayan koroner damarlar damar sertliği nedeniyle tıkanırsa kalp e giden kan azalır ve iskemi denilen dokuların kanlanmaması hastalığı meydana gelir . iskemi hastalığı sonucu koroner kalp hastalıkları dediğimiz kalp hastalıkları ortaya çıkar .Koroner kalp hastalıklarının en kötü sonucu  kalp damarlarının tıkanmasın sonucu halk arasında kalp krizi olarak bilinen miyokard infaktüsü dür.

İnsan vücudundaki damarların bir kısmının veya hepsinin sertleşmesiyle esneklik özelliklerini yitirmesine ; Arterio skleroz atheremo yani Damar Kireçlenmesi Denir. Damar çeperlerinin aşınması ve yağ hücreleriyle dolmasıyla damarlar kalınlaşır . Ve kan geçişi azalır. Damar kireçlenmesinin belirtileri ; titreme,baş ağrısı,baş dönmesi,damar bölgelerinde ağrıdır. Damar Sertliği teşhisi konulan hasta sigara ve alkol kullanmamalı , yağ tuz şeker maddelerini azaltmalıdır. Ayrıca Geniş ayakkabılar giymelidir.

Damar sertliği hastalığı bazı hastalıkların sonucu olarak ta görülebilir. Bu hastalıklar vertigo yani baş dönmesi,senkop yani bayılma,kolestrol yüksekliği,diabet yani şeker hastalığı,obezite yani şişmanlık,katarakt,nevralji yani sinir ağrısıdır.

Damar sertliği tedavisi doktor gözetiminde diyet ve kemoterapi uygulanarak yapılır

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top