Kolesterol,yüksek kolesterol ve tedavisi

Kolesterol,

Kolesterol,


Kolesterol aslında insan yaşamı için vücudun ihtiyacı olan mum yapısına benzeyen yağ gibi bir maddedir. Kolesterol dokusu vücutta kaslar,kalp,karaciğer,akciğer ,beyin vs neredeyse her yerde bulunur . Kolesterol vücutta kortizon,insülin,adrenalin , seksüel hormon gibi hormonların üretilmesinde kullanılır.  Ayrıca kolesterol safra asitlerini de üretir vücutta.  Kolesterol hastalığı ise kandaki optimum kolesterol oranından fazla kanda kolesterol bulunması dolayısıyla ortaya çıkar . Kanda fazla bulunan kolesterol damar çeperlerinde birikir ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yol açar ( arteriyoskleroz ).
Kolesterol hangi organa ait damarda birikirse o organda hastalıklar ortaya çıkar.
Örneğin ; böbreklere giden damarlarda kolesterol birikirse böbrek yetmezliği hastalığı ortaya çıkabilir.

Kolesterol hastalığının çeşitleri ;

Kolesterol hastalığı iki çeşittir iyi kolesterol ve kötü kolesterol . kolesterol maddesi normal şartlarda suda çözünmez . Vücuttaki damarlarda su ile aynı yapıda olduğundan kolesterol damarlarda da çözünmez ve dolayısıyla kolesterol kanda taşınamaz. Kolesterol maddesinin çözünmesi için karaciğerde üretilen bir proteinle birleşir ve lipoprotein dediğimiz yapı ortaya çıkar .  Lipoproteinler iki çeşittir . Düşük yoğunluklu lipoprotein ( low density lipoprotein ) yani LDL ve yüksek yoğunluklu lipoprotein ( high density lipoprotein )  yani HDL  dir .

LDL yani düşün yoğunluklu lipoprotein kötü huylu kolesterol adını alır . HDL yani yüksek yoğunluklu lipoprotein ise iyi huylu kolesterol adını alır.

İyi ve kötü kolesterolden başka bir kolesterol çeşiti ise trigliserin dir.  LDL ve Trigliserin insan vücuduna zararı olan kolesterol tipleridir.

Yüksek Kolesterol:

Kandaki low density lipoprotein kolesterol ve kolesterol oranının yüksek olması sonucu vücutta tehlikeli olan yüksek kolesterol rahatsızlığı ortaya çıkar. Ayrıca düşük kolesterol de insan sağlığı için zararlıdır.

LDL kolesterol yükselse de düşse de insan sağlığına zararı vardır. HDL kolesterol yükseldikçe insan sağlığı düzene girer. Yüksek kolesterol  bir metabolizma bozukluğudur. HDL Kolesterol yükseldikçe metabolizma düzgünleşir ve risk azalır.  .

Yüksek kolesterol ün nedenleri şunlardır ;

Gün içindeki stres, Genetik etkiler,Yenilen Yağlı gıdalar , ve obezite yani şişmanlık  . insanlar yaşlandıkça LDL kolesterol yükselir . Egzersiz yapıldığında LDL Kolesterol düşerek HDL Kolesterol yükselir . Kadınlarda Menapoz döneminden sonra LDL kolesterol daha çok yükselmeye başlar.
Yüksek kolesterol hastalığına yol açan bazı hastalıklar şunlardır ;

Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları , tiroid bezinin düzgün çalışmaması sonucu oluşan hipotiroidi hastalığı,diabet yani şeker hastalığı,çeşitli karaciğer hastalıkları,böbrek hastalıkları nefrit gibi,ve bazı yan etkili ilaçların kullanımıdır. Kolesterolün yüksek olması kişi için risk taşıyıcı bir durumdur. Yüksek kolesterol olan kişilerde kalp krizi ,felç,damar tıkanıklığı böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Yüksek kolesterolun korunma yolları yağlı yiyecekler yememek , diyet yapmak ,  sigara içmemek   ve düzenli olarak spor yapmaktır . ayrıca yüksek kolesterol tanısı konulan hasta doktor kontrolünde bazı lipid  ( yağ ) testlerine tabi tutulmalıdır bu testlerin sonucuna göre   tedavi uygulanır. 

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle Kadir Çevirgen

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top