Akciğer Taramaları

ASBESTOZ



Tozlu ve kimyasal işlerde çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerinde akciğerlerin radyolojik olarak incelenmesi, gerektiğinde tomografi spirometrik...  


Tozlu ve kimyasal işlerde çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerinde akciğerlerin radyolojik olarak incelenmesi, gerektiğinde tomografi spirometrik inceleme gibi ileri tetkiklerin yapılması işe uygunluk değerlendirmelerinde büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda; P-A akciğer filmi tetkikleri yapılmaktadır. Akciğer incelemelerinin sonuçları mesleki maruziyet hakkında bilgi içeren bir raporla uzman hekim tarafından imzalı olarak sunulmaktadır.


AKCİĞER HASTALIKLARI
ASBESTOZ : Bu hastalık akciğerlerde gittikçe ilerleyen nefes darlığına yol açar. Özel bir tedavisi yoktur. Hastalık 10 – 20 yıllık bir periyot sonunda ortaya çıkar. Asbestin yol açtığı bu hastalığa en çok izolasyon ve tersane İşçilerinde görülmektedir.
BİSİNOZ  : Bu hastalık göğüste sıkışma, öksürük ve solunum yollarında tıkanıklığa sebep olur. Bu etkiler akut veya kronik şekilde görülebilir.  Bu hastalığa pamuk, keten ve kendir tozları sebep olur. En sık tekstil sektörün’ de görülmektedir.
SLİKOZ  : İlerleyen bir hastalıktır ve solunumu engeller. Bu hastalığa slika kristalleri neden olur. En çok madenciler, döküm işçileri, patlatarak aşındırma işinde çalışanlar, taşlama, taş, kil, ve cam işleyen işçiler de sık olarak görülmektedir.
AKCİĞER KANSERİ : Bir çok belirtisi ve türü vardır. Kromatlar, arsenik Asbest, kloroeterler, radyasyon, nikel ve polinükleer aromatik hidrokarbon Bileşikleri bu hastalığa yol açar. Sigara içen kişilerde sigara tetikleyici olur.
ASTIM : Bu hastalığa yol açan hububat tozları,un,metaller,inorganik kimyasallar Maddeler, izosiyanat ,enzimler ve mantarlardır. Tarım üretim montaj ve sanayi
Sektöründe çalışan bir çok işçide görülmesi muhtemel bir hastalıktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top