Kanser aile ve arkadaşları




Sevdikleriniz ve yakın arkadaşlarını­zın yardımından yararlanma şansınız varsa, bu kişilerin sizin başlıca ve en değerli psikolojik ve pratik destek kaynaklan olduğunu da görebilirsi­niz.
Kanserin kimi zaman ilişkilerde zorlanmaya yol açması hiç şaşırtıcı değildir. Bu herkesin başına gelebi­lir, ancak öncesinde zorlukların ya­şandığı ilişkilerde bu durumun daha büyük hassasiyetler yaratması müm­kündür. Özellikle duygularını birbir­leriyle paylaşabilen kişiler, bu yeni zorluk ve stresleri göğüsleyerek üs­tesinden gelme konusunda değişik yollar bulur. Pek çok çift, kanserle savaşırken ilişkilerinin daha da güç­lendiğini fark etmektedir.
Yakın akraba ve arkadaşlar mora­linizi yüksek tutmanızda önemli bir rol oynasa da, çoğu hasta yalancı bir neşe halinden hoşlanmaz. Yakınları­nız olumsuz sonuç olasılığını akılları­na getirmeyi ya da sizin kaygı ve korkularınızı anlamayı yadsıyan kişilerse, onlarla açıkça konuşmaya daha az istek duyabilirsiniz. Aileler ve ar­kadaşlar ‘rol yapmaktan’ kaçınmalı, içlerinden geldiği gibi davaranmalı ve konuşmalıdır. Ayrıca tamamen normal ya da normale yakın bir ya­şam sürebileceğinize inancınız tam­sa, yakınlarınızın sizi işe yaramaz bi­rine dönüştürmelerine de izin ver­memelisiniz.
Özellikle tedavi sırasında ve te­daviden bir süre sonra daha fazla dinlenmeye gerek duyabilirsiniz. Ancak, istekliyseniz ve kendinizi ye­terli hissediyorsanız, normal etkin­liklerinize devam etmemeniz için genelde herhangi bir neden yoktur. Gerçekten de, dış dünyayla bağlan­tılarını yitirmeyen ve aktif olmayı sürdüren kişilerin, tedavinin etkile­riyle daha kolay baş edebildikleri ve normal yaşama daha kısa sürede dönebildikleri görülmektedir.
Kanser aile dışındaki ilişkileri de değiştirebilir. Bazı arkadaşlar du­rumla çok iyi baş edip size son de­rece önemli bir duygusal ve pratik destek sağlayabilirken, bazıları du­rumla baş etmekte zorlanabilir. Ki­mileri uzaklaşabilir ve hatta sizinle bağını tamamen koparabilir. Çoğu arkadaşınız size yardım etmek iste­yecektir, ancak kimileri kendilerini rahatsız hissedebilir ve ne yapacağı­nı bilemeyebilir.
 Özellikle arkadaşlarından daha çok şey bekleyenler için böyle bir uzaklaşma ek bir duygusal yük do­ğurabilir. Telefon ederek, bazı gün­delik konularda yardım isteyerek ya da görüşme ayarlayarak insiyatifi siz ele alabilir ve böylelikle arkadaşlığı­nızı canlandırıp kendilerini yararlı ve gerek duyulan kişiler olarak hisset­melerini sağlayabilirsiniz. Ancak, te­daviniz ve iyileşme olasılığınız ko­nusunda olumsuz yorumlarda bu­lunma eğilimi olanlara dikkat etmelisiniz, çünkü bu tür arkadaşlar ge­nellikle konuyu yeterince bilmeyen­lerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top