Psikolojik destek sağlamak
Neyse ki depresyon, gerginlik ya da diğer psikolojik zorluklar için yapılabilecek pek çok şey vardır. Bu nedenle gerek duyduğunuzda yardım istemeniz ve tek başınıza mücadele etmeye çalışmamanız önemlidir. Genellikle insanın kendisini anlayan birileriyle duyguları hakkında konuşması en yararlı olanıdır.
Daha ağır depresyon geçiren hastalar, antidepresan ilaçlarla kısa süreli tedaviden yarar görebilir. Sakinleştiricilerle kısa süreli tedavi de yoğun gerginlik ve endişede (anksiyete) yararlı olabilir. Yararlı başka tedaviler de vardır. Örneğin bazı hastalar, olumsuz düşüncelerle başetmeyi ve gevşeme tekniklerini öğreten bir terapistten yarar görebilir. Ameliyattan sonra vücudun görünümüyle ilgili sorunları olan hastalar, kendilerine daha olumlu bir gözle bakmayı öğrenebilir. Hastalık ya da tedavi nedeniyle cinsel isteklerini yitirmiş olanlarda özel psikoseksüel danışmanlık yararlı olabilir. Doktorunuz uygun durumlarda kanser tedavisinin bu yönü konusunda uzmanlaşmış bir klinik psikolog ya da psikiyatriste sevk edilmenizi sağlayabilir; size böyle bir hizmet önerilmezse, kendiniz de bunun olanaklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Kanser merkezlerinde danışmanlık hizmeti giderek ağırlık kazanmaktadır. Ancak bu hizmetlerin iyi niyetli ve istekli gönüllülerden çok, deneyimli personel ya da danışmanlar tarafından verilmesi önemlidir. Bu nedenle kendi başınıza hareket etmektense doktorunuzdan görüş alarak bir danışman bulmanız iyi olur, çünkü yanlış kişiler size yarardan çok zarar verebilir. Pek çok hasta için, hastalığın yaşamları üzerindeki etkisini değişik açılardan ele almak son derece yararlıdır ve hastalar bu olanaktan yararlandıktan sonra kendilerini genellikle çok daha iyi hisseder. Hastanedeki din görevlileri de danışmanlık ya da manevi destek verebilir.
“Yararlı Adresler” başlıklı bölümde yer alan kuruluşlardan duygusal ve pratik destek alınabilir. Ayrıca kanserli hastalara ve ailelerine destek ve önerilerde bulunan pek çok yardım kuruluşu da vardır. Bu grupların çoğu, kendileri de kanser sorunu yaşamış olan hastalardan oluşmaktadır. Sizinle benzer deneyimlerden geçmiş olan kişilerle duygusal konuları ve gündelik konuları tartışmak iyi olabilir. Ama yine de hiçbir birey ya da aile birbirine tıpa tıp uymaz.
Kansere karşı tepkileriniz sonuçta kişilik yapınıza bağlıdır ve kişiliğin değiştirilmesi imkânsızdır. Eğer her zaman gergin biri idiyseniz, bu tür kaygıları bir kenara bırakabilenlere göre hastalığınıza kendinizi kaptırıp, daha fazla korku yaşamanız doğaldır. Ancak, kanseri yaşamınızın tam ortasına yerleştirmek yerine, yaşamınızı sürdürmeye ve kanseri mümkün olduğunca geri plana itmeye yoğunlaşabilirseniz, pek çok güçlüğü daha kolay aşabilirsiniz. Olumlu bir tutum benimsemeye ve her günü doya doya yaşamaya çalışmak denemeye değer.
Pek çok hasta tedaviden birkaç yıl sonra, kanser olmanın önceliklerini tekrar gözden geçirmelerine yol açtığını ve hastalığın yaşamları üzerinde genelde olumlu etkiler yaptığını söylemektedir. Kanserin yarattığı güçlük, bazılarının küçük sorunlardan daha az kaygı duymalarına ve gerçekten iyi ve anlamlı şeylere yönelmelerine yol açar.
0 yorum:
Yorum Gönder